Organizacja imprezy okolicznościowej. 3 sposoby na uniknięcie problemów

Chrzciny, okrągłe urodziny, roczek, ślub, czy ważna rocznica ślubu – to tylko niektóre z okazji, które warto – a wręcz należy – uczcić wystawną imprezą, na którą zaprosimy rodzinę i przyjaciół. Takie przyjęcia zwykle wspominamy bardzo dobrze, czego jednak niestety nie można powiedzieć o ich organizacji. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, by dopełnić wszystkich formalności bez żadnego stresu i zapewnić sobie, że impreza będzie ze wszech miar udana. My wybraliśmy dla was 3 najważniejsze.

 

  1. Po pierwsze – wybierz lokal organizujący imprezy okolicznościowe
  2. Po drugie – nie zwlekaj z ważnymi rozmowami i spotkaniami
  3. Po trzecie – zadbaj o menu dostosowane do wszystkich gości

 

Po pierwsze – wybierz lokal organizujący imprezy okolicznościowe

To, czy imprezy okolicznościowe można zaliczyć do udanych, chyba w największej mierze zależy od tego, w jakim lokalu się odbywają. Przy jego wyborze zwróćmy uwagę przede wszystkim na wystrój – powinien nam się podobać i odpowiadać tematyce imprezy. Poza tym koniecznie spróbujmy kilku pozycji z menu – w ten sposób upewnimy się, że podawane tam dania rzeczywiście są smaczne. Nie bez znaczenia jest też to, czy lokal dysponuje ogródkiem lub choćby tarasem – w sezonie wiosenno-letnim wielu gości na pewno skorzysta z opcji plenerowego przyjęcia.

 

Po drugie – nie zwlekaj z ważnymi rozmowami i spotkaniami

Problemem wielu osób organizujących imprezy integracyjne i rodzinne jest brak motywacji do załatwienia sporej przecież ilości formalności. Według specjalistów zajmujących się tym zawodowo, świetnym sposobem na uniknięcie takich trudności jest odbycie wszystkich ważnych rozmów i spotkań w krótkim czasie. Najlepiej będzie, jeśli z przedstawicielami restauracji, animatorami i innymi osobami zaangażowanymi w imprezę uda nam się spotkać w przeciągu 48 lub 72 godzin.

 

Po trzecie – zadbaj o menu dostosowane do wszystkich gości

Nie ma dobrej imprezy bez dobrego jedzenia. Nie zapominajmy jednak, że przy doborze menu należy kierować się gustem wszystkich gości – nie tylko swoim. Przed przyjęciem porozmawiajmy więc z zaproszonymi i dowiedzmy się, czy nie ma wśród nich wegetarian, wegan lub osób uczulonych na różne składniki. Jeśli są – należy zadbać o to, by na stołach pojawiło się również jedzenie przeznaczone dla nich i uzgodnić ten fakt z obsługą restauracji. Pamiętajmy też o najmłodszych gościach, którzy zazwyczaj nie przepadają za typowymi imprezowymi klasykami, takimi jak kotlet schabowy lub bigos. Chętniej natomiast sięgną po pizzę lub słodkości.

No votes yet.
Please wait...

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


This Blog will give regular Commentators DoFollow Status. Implemented from IT Blögg